Gesprek met Michael en zijn moeder Joan, 20 augustus 2009. Voor alle duidelijkheid. Niek en zijn ouders hebben ons nog nooit ontmoet. In september zou Michael mee gaan naar Amerika voor een deel van de opleiding, gegeven door Malidoma Some. Malidoma komt van oorsprong uit de Dagara stam in Burkino Fasso. Een samenleving, waar mensen zoals Michael of een psychische aandoening als belangrijke schakel tussen tussen mens en natuur worden gezien.Alle tekst in cursief is met behulp van Faciliterende Communicatie gedaan.

Hallo Michael, lang niet gezien.

Michael is er klaar voor om zich te uiten. Weet dat Michael zeer hoog begaafd is. Leg hem geen normen en waarden van de maatschappij op. Zijn doel is zich te uiten en te plaatsen in de wereld als uniek individu, waaraan men zich kan spiegelen. Kijkend met de ogen van het hart pakken mensen dat op. Zij worden aangeraakt door zijn zachte en doelgerichte energie.

Een stem geeft nog meer kracht. Fijn Michael, dat wij dit samen mogen delen.

Niek weet jij wat Michael zijn doel is in Amerika?

Zijn doel is erkenning en herkenning en een inwijdingsritueel, waaraan hij zich moet overgeven om volledig in het hier en nu aanwezig te kunnen zijn. Dat is nodig om zijn missie op aarde te vervullen. Zonder dat duurt het langer voordat het zich manifesteert. Dit geeft een megasprong.

Het is een inwijding om in verbinding te komen met onze voorouders.

Geef je over aan je levensplan en het gaat vanzelf op rolletjes.

Tegen wie zeg je dat?

Dat geldt voor iedereen. Controle houden over je leven is een beperkende kwaliteit, die nieuwe wegen verborgen houdt.

Laten we proberen om Michael met FC te laten communiceren.

Wie gaat het doen?

Eerst tante M(arty), dan mama

Hoe gaan we het doen? Aan tafel?

Ja

Ik woon in een christelijk omgeving en mensen hebben nog moeite met de manier van communiceren van Michael.

Ben je er klaar voor?

Michael: Ja

Dan kunnen we starten, misschien wil mama wel een vraag stellen.

Michael: Wat gebeurt er?

Je bent er zelf helemaal verbaasd van?

Ja

Je laat je leiden door je herinnering, die is opgeslagen in je bron. Leren lezen en schrijven is niets anders dan de verbinding aangaan met je bron. Zo kan het dus ook.

 

Michael: Na lange periode mag ik bijkomen op ander niveau.

Michael is een geboren prater, die graag discussies met mensen wil voeren. Weet dat hij mensen zal uitdagen om hun kijk op het leven te veranderen door in zichzelf een knop om te zetten. Hij zal ze daarin begeleiden. Ze kunnen niet om hem heen. Hun weerstand zal worden opgelost door zijn hartverwarmende aanwezigheid. Communicatie met FC is daarin van wezenlijk belang. Hij zal een snelle prater zijn.

(Michael zit grapjes te maken en heeft daar zelf erg veel plezier in)

Maak maar een feestje van iedere dag.

Hoe kom je van het aardse niveau naar een meer spirituele kijk.

Je hoeft niets te doen, het is niet aan jou. Jij hebt alleen je pad te volgen. Samen met Michael laat je de wereld de andere kant van de medaille zien en de andere kant is de kant van de liefde, kijken met de ogen van je hart. Neem mensen voor lief zoals ze zijn. Hun hart wil open, maar de angst is te groot. Michael heeft het in zich de angst te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het is een kwestie van tijd, maar ieder is er klaar voor op zijn eigen tijd. Michael is de katalysator. Jij bent zijn moeder en schept de voorwaarden voor Michael om zijn unieke missie op aarde te volbrengen. Dat is jouw missie. Je kan niet anders en laat je niet van je pad brengen. Erkenning van de buitenwereld is niet belangrijk. Erkenning van jezelf is het enige wat telt. Je hebt een ego, zonder dat gaat het niet in deze wereld.

Michael: Vertrouwen in mijn moeder is groot. Dat geeft mij de gelegenheid om te zijn wie ik ben.

(Michael lacht en speelt toneel)

Michael vindt het spannend.

Michael wil je nog iets zeggen wat je graag kwijt wil over je leven?

Michael: Ja, later in mijn leven zal alles op zijn plek vallen. Al is mijn lichaam beperkt, mijn liefde voor het leven is onbeperkt.

Michael vindt het prettig om grenzen te ervaren. Het is een wisselwerking en werkt voor beide partijen, maar Michael is de aangever.

Grenzen bepalen was bij mij volledig weg. Het is een belangrijke leerervaring.

Zoek de kracht in jezelf. Het is moeilijk, maar jouw leven speelt zich af in individualiteit en dat neerzetten in je leefomgeving zonder voorwaarden en zonder steun. Jouw kracht zal zich sterk ontwikkelen. In de toekomst zal je mensen kunnen steunen die in overmachtsituaties zijn beland. Maar eerst zal je je eigen stuk moeten doorleven. Dat is van levens geleden een voortzetting, die toen een aanvang heeft genomen, maar waar niet alle kansen benut zijn. Je gaat in de herkansing, zo kan je het zien. Je doet precies wat nodig is. Twijfel daar niet aan. Je hart volgen is de beste richtingaanwijzer. Je ego roept wel, maar laat het een beetje links liggen.

Zal Joan het nog proberen?

Dat is niet nodig, het is eenvoudig te doen. Zoek mensen, die open staan om FC ondersteuner bij Michael te zijn. Dat brengt zijn leven in een stroomversnelling. Zoek met een open hart, dan komt het op je pad.

Joan heeft ook geen makkelijk leven uitgekozen?

Leven in een lichaam is bedoeld om ervaringen op te doen. Makkelijk of niet makkelijk is het ego, dat gaat het liefst voor makkelijk. De bedoeling van het leven is dat je pad loopt, zoals het bedoeld is. Die keus heb jezelf gemaakt om een completer mens te worden. In al onze levens leggen we nadruk op stukken, die niet doorleefd zijn. Een zogenaamd moeilijk leven voegt een grote bijdrage toe aan het volledig menszijn. Wees dankbaar voor je levenslessen en geef je over aan dat wat ontspanning geeft na inspanning. Evenwicht zorgt ervoor dat je het leven leven kan, zonder oordeel over je activiteiten.

Zoek mensen om je heen, die je support geven. Open je hart ervoor, dan komen ze vanzelf. Je hoeft het niet alleen te doen. Zij staan al klaar, maar wachten op het goede moment om in te stappen. Het leven is wonderbaarlijk mooi. Je verbinden met de positiviteit brengt positieve krachten om je heen, die zichtbaar worden en voelbaar. Laat negatieve energieën langs je wegglijden. Daar heb je al genoeg tijd aan besteed. Zorg dat je tijd voor jezelf krijgt. Het is belangrijk dat je in je eigen energie komt.

Er is een prachtige documentaire gemaakt van Niek Zervaas een dansend hart.