Piramidedenken

GettyImages 1058291898

 

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar het piramide denken is door de Egyptenaren duizenden jaren geleden geïntroduceerd. De farao werd de verbinding met de Goddelijke wereld. Door deze gedachte te creëren werd alle macht bij de Farao neergelegd. Zo werd de indruk gewekt, dat de door hem genomen beslissingen altijd een Goddelijk besluit waren. Aangezien de ziel niet anders kan, dan zich verbinden met de universele energie, was het bijna onmogelijk om zich los te maken.

 Vanuit deze gedacht worden nog steeds alle organisaties geleid.

Piramide denken creëert een aantal eigenschappen bij mensen. Het vraagt een duidelijke structuur en is rationeel gericht. Om hoger in de organisatie te komen is het nodig om de ander te overtuigen van jouw superioriteit. De gemakkelijkste manier om dit te bereiken is de zwakheid van de ander aan te tonen. Manipulatie is een eigenschap, die goed werkt binnen deze vorm. Informatieoverdracht verloopt traag. Ervaringen aan de basis worden niet (h)erkend aan de top.

Om de interne spanningen de baas te blijven is het noodzakelijk dat het zich constant uitbreidt, zodat de illusie in stand kan worden gehouden, dat uiteindelijk iedereen kan profiteren. Zodra dit stopt zal het in elkaar storten. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld Egypte, het Romeinse rijk en het Engels Imperium uiteen zijn gevallen.

 Kennis en macht zijn de sleutelwoorden.